zondag 18 augustus 2013

Back to school | Pep on Sunday: De verkeerde opleiding.

De scholen beginnen morgen voor sommige mensen weer. Begin je net aan een nieuwe opleiding of ga je naar je examenjaar en moet je een opleiding kiezen? Dit hoeft niet altijd in één keer goed te gaan. Zoals de meesten van jullie weten, ben ik inmiddels bezig met mijn tweede opleiding. Al super snel kwam ik er achter dat de opleiding die ik had gekozen echt niet de juiste voor mij was. Klik verder voor mijn verhaal en mijn tips om hier mee om te gaan. x'Van je hobby je werk maken. Je blogt over beauty, laten we daar een opleiding bij kiezen.' Ik had geen idee wat voor opleiding ik wou toen ik naar het laatste schooljaar ging. Ik ging voor de opleiding All-Round Schoonheidsspecialiste niveau 4. Eigenlijk ging het bij de brief waar in stond dat ik werd aangenomen al mis, 'huh? Mam, hier staat niveau 3?!'. Mijn moeder heeft gelijk gebeld, maar natuurlijk was er niemand. Na wat dagen had ze eindelijk het contactpersoon. Ze hadden me aangenomen op niveau 3 omdat ze mij te verlegen vonden voor de leidinggevende niveau 4. Ik had al gelijk een stuk minder zin in de opleiding ook al zou het eerste jaar 90% hetzelfde zijn.


Eenmaal op de eerste schooldag bleek ik in een combi klas te zitten. Niveau 3 en 4 gemengd. Een klas met bijna 30 meiden. Dit werd wat. Al snel werden groepjes gemaakt, net als de ruzies. Ik vond de opleiding nog steeds niet geweldig en na een mega ruzie in mijn vriendinnengroep, heb ik gezegd 'ik wil hier weg'. Terwijl iedereen zei 'dat zei je uit woede', werd de opleiding maar niet leuker. Toen ik bij de praktijk lessen nog mijn beste vriendin daar als partner had, vond ik het nog wel leuk genoeg om door te gaan, maar na de partner wissel was ik het echt zat. Ik was niet blij met mijn nieuwe partner en zij ook niet met mij.

Ik wist het dus al vrij lang dat ik wou stoppen, maar wist niet wat ik wel wou. Ik vertelde het aan mijn vriend die niet wist hoe hij moest reageren, omdat hij dacht dat het ook nog wat woede was. Hij reageerde niet zoals ik verwachte en hierdoor durfde ik het eigenlijk tegen niemand anders te zeggen. Ik hoorde via via dat er een hulp bureau was bij ons op school. Ik vertelde het mijn mentor en zij schreef me daarvoor in. Hierna durfde ik het ook aan mijn ouders te vertellen die het goed opvatte en me er in steunden. Ik had wat gesprekken en testen op school en werd geholpen bij een nieuwe opleiding. We gingen naar de open dagen en daar hoorde ik dat ik een week later wel kon beginnen.


Die week erna was druk. Ik moest een portfolio, motivatiebrief en 'zelfportret' maken. In één weekend! Maandags mocht ik gelukkig vrij nemen van mijn ouders om alles af te krijgen. 's Middags had ik het gesprek. Ik mocht de maandag erna beginnen. Op school deed ik alsof ik gewoon ziek was geweest. Donderdags had ik een kort gesprekje met mijn mentor waarna ik het aan de klas vertelde. 'Morgen is mijn laatste dag'. Mijn boeken werden verkocht aan een meisje dat net instroomde, mijn kluisje werd leeg gehaald en de laatste dingen geregeld.

De maandag erna was het dan zo ver, ik begon aan de nieuwe opleiding. Na jaren lang in een klas van rond de 30 mensen te hebben gezeten zat ik dan nu op mijn eerste dag in een instroom klas met 4 anderen. Na een week waren er nog wat bij, maar nog steeds een gezellig klein klasje.

Ik was van Uiterlijke verzorging, schoonheidsspecialiste naar Media, Games en IT, mediavormgeving gegaan. Bijna het tegenovergestelde. 'Van je hobby je werk maken'. Beauty was niet mijn hobby, een blog hebben en daar aan werken was mijn hobby.


De klas was een stuk gezelliger en vooral closer. Na de zomervakantie ga ik verder met het eerste jaar en in februari word ik tweede jaars. Er komen straks ook mensen uit andere klassen bij die zijn blijven zitten of ook niet gelijk over konden. Dus weer een grotere klas.

Of dit nou de goede opleiding is weet ik niet, maar hier wil ik nu best blijven, want ik heb nog steeds geen idee wat het anders is. In februari moet ik op stage en ik hoop dat ik dan weet wat ik wil. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en hopelijk tot snel!