zaterdag 7 januari 2012

De wereld zonder stroom?

Is het jullie wel eens opgevallen, dat we bijna niks meer kunnen als er geen stroom meer is? Eergisterochtend zaten wij thuis zonder stroom. We hadden een brief gehad, waar dat in was gemeld. Maar dan denk je: 'Stroom. Oke. Even geen tv, magnetron, lampen of iets anders elektrisch.' Maar als het echt zo ver is, dan denk je wel anders.. x's Ochtends als je wakker word, kan je je lamp niet aan doen, als je een elektrische wekker hebt, doet die het niet meer en als je dus je elektrische wekker had gezet, is die niet afgegaan. Ik heb een wekker op batterijen dus bij mij is dit niet het geval.

Maar als je dan wilt gaan ontbijten, doe je de koelkast open en gaat het licht niet aan. Daar had je niet aan gedacht, de koelkast doet het niet meer en de vriezer dus ook niet. Koelkast zo weinig mogelijk open doen en de vriezer helemaal niet open doen. Kopje thee? Steelpannetje op het fornuis en koken maar met dat water!

Opeens voel je een koude rilling op je rug. Oohja, centrale verwarming. Doet het ook niet meer. Pannetjes met water op het fornuis dan en een dikke trui aan om jezelf en je huis op te warmen. Bij ons deed het fornuis het ook niet. Het gas deed het wel, maar je moest en een aansteker bij houden om ook echt vuur te krijgen.

Je wilt even al je standaard sites bekijken die je elke dag bezoekt. Ten eerste doet je computer het niet. Dan kan je wel een laptop pakken met een accu van een paar uur, maar als je draadloos internet hebt, jammer joh. Dat doet het ook niet meer. Telefoon? Ook niet. 


Je pakt een koekje, en kruimelt nogal veel. Even de stofzuiger. Jammer, die doet het niet! Het zal nu echt met de bezem of dweil moeten. Een kat of hond in huis? Succes dan maar met het haar opruimen.

Als het dan ineens keihard gaat regen (Overstromingen in Friesland? Ja, daar woon ik.) en het dus wat donkerder word buiten, kan je nog steeds geen lampen aan doen. Dan maar kaarsjes en een potje kaarten met jezelf, want de televisie en computer doen het nog steeds niet!

Bij ons kwam nu ongeveer de stroom er weer op en werden vol op alle stopcontacten weer vol gestopt met opladers van laptops (4 bij ons), de computer ging aan, alle lampen werden aangedaan, de kachel werd aan gedaan en alles ging weer goed.

Denk er maar eens over na. Als op 21 december echt de wereld zal vergaan en bijvoorbeeld al het stroom uitvalt, dan hebben we misschien nog wat noodstroom maar al het bevroren eten in je vriezer moet je snel op eten anders bederft het en al het eten bij de supermarkten dus ook, waar de kassa's trouwens ook niet meer werken. Mensen in ziekenhuizen kunnen veel minder geholpen worden, want al de apparaten doen het niet meer.

Ik wil jullie niet bang maken, maar alleen een soort van waarschuwen. Ik geloof er zelf niet echt in, maar bij ons was één ochtend de stroom er af en we konden al bijna niks meer. Alles word nu wel elektrisch gemaakt, maar is dat wel slim? Houtkachels, kan je nog gewoon gebruiken als de stroom uitvalt. Maar nu bijvoorbeeld zijn er ook elektrische auto's. Goed voor het milieu maar kan je die nog wel 'opladen' als de stroom uitvalt?
Ik denk dat als we met dezelfde dingen als 10 jaar geleden hadden geleefd, dat we ons beter zouden kunnen redden. Dan kunnen ze de mensen wel op de schuld geven dat het zo slecht gaat met de wereld, maar eigenlijk doen de echte grote bazen met hun 'super geweldige nieuwe high-tech' producten. We kunnen er niks mee als de stroom uitvalt.

Denk er eens over na en bereid je misschien toch maar wat voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en hopelijk tot snel!