vrijdag 23 december 2011

Kerst recepten.

Vandaag deel ik voor het eerst een paar recepten uit mijn Koken voor Klunzen boek. Het zijn twee recepten voor: kerstbrood en oliebollen. Lees snel verder voor de recepten. x





Kerstbrood;
Ingrediënten:
- 1 pak witbroodmix,
- 3 deciliter warm water,
- 100 gram rozijnen,
- 100 gram krenten,
- 4 eetlepels boter,
- 1 ei,
- 2 eetlepels gesneden sukade,
- poedersuiker.
Verder gebruik je: 
- kom,
- zeef,
- bakblik of cakevorm,
- ovenwanten,
- garde,
- houten lepel,
- theedoek.
Bereiding:
Maak in een kom deeg van het pak witbroodmix met 3 deciliter warm water. 
Kneed of roer met de garde tot het een mooie bal deeg is geworden.
Kneed er 2 eetlepels boter, het ei, de rozijnen, de krenten en de sukade door.
Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg ongeveer 15 minuten rustig staan.
Vet het bakblik of de cakevorm in met de 2 overgebleven eetlepels boter. 
Duw en trek het deeg uit tot een grote lap, vouw hem in drieën op en leg hem in het bakblik of de cakevorm. Dek deze af en laat nog eens 30 minuten rustig staan.
Warm de oven voor op 220 graden. Bak het kerstbrood in 30 minuten gaat. Als het brood uit het blik of de vorm is gehaald bestrooi je het met poedersuiker en dan laat je het brood afkoelen.


Oliebollen;
Ingrediënten:
- 500 gram bloem,
- 35 gram gist, 
- 3/4 liter lauwe melk,
- 2 eierdooiers,
- 50 gram suiker,
- 15 gram zout,
- 40 gram boter,
- 250 gram krenten,
- 250 gram rozijnen,
- 2 liter olie,
- poedersuiker.
Verder gebruik je:
- kom,
- steelpannetje,
- houten lepel,
- 2 eetlepels,
- pan om in te bakken, bij voorkeur frituurpan,
- keukenrol,
- schuimspaan,
- theedoek.
Bereiding:
Doe de gist in de kom en giet er de lauwe melk bij. Doe de boter in het steelpannetje en laat die op een  laag vuur smelten. Giet de gesmolten boter, de eierdooiers, de suiker en het zout bij het gistmelkpapje.
Roer dit goed door elkaar. Doe er de bloem bij. Roer net zolang tot je een mooi stevig beslag hebt. Maak een theedoek nat onder de kraan en wring hem uit. Leg deze over de kom met beslag en laat het een uur op een warme plek rustig rijzen. Meng de krenten en rozijnen erdoor en laat het nog even rijzen.
Doe de olie in de frituurpan en verhit de olie tot er een blauwe damp afkomt. Neem 2 eetlepels en hou die heel even in de hete olie. Schep nu een bolletje deeg uit de kom en laat die in de olie glijden.
Doe 5 à 6 oliebollen tegelijk in de pan. Bak de oliebollen aan beide kanten bruin in 6 minuten. Dat houdt in dat je ze na 3 minuten met de schuimspaan om moet draaien.
Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Bestrooi ze met poedersuiker.


Als je iets niet lust, laat het dan weg!

Have fun!

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie en hopelijk tot snel!