vrijdag 11 november 2011

Sint maarten, sint maarten..

Omdat mijn moeder juf is op de peuterspeelzaal komen er elk jaar weer op 11 november kinderen aan de deur voor wat lekkers. Ze bellen aan, als de deur open word gedaan beginnen ze zacht met hun poging tot het standaard Sint Maarten liedje dat ongeveer klinkt als: 'slint maartu, slint maartu..' en ze eindigen bijna gillen met hun: 'dat is wel wat lekkers waard!'. Super schattig, maar hoe kan je het nog leuker maken? Klik snel verder voor mijn Sint Maarten tips. xVroeger heb ik ook elk jaar trouw Sint Maarten gelopen. Elk jaar weer bijna met dezelfde vriendin, en daarna zelfs nog met haar buurjongetjes, omdat die nog niet alleen konden. Elk jaar weer leuk snoep ophalen langs de deuren, maar waarom? Omdat het leuk is!

Het Sint-Maartenfeest wordt op 11 november (of soms de avond ervoor) gevierd in sommige streken van Vlaanderen, Noord-Frankrijken Nederland. In sommige steden is het een gewoonte om van te voren al lekker te eten of een feestje te vieren en dan daarna de lampionnentocht. Alle kinderen gaan met hun (zelfgemaakte) lampion langs de deuren van buren, kennissen, familie, vrienden of andere bekenden. 
Ze zingen een liedje en krijgen als beloning iets lekkers, meestal is het snoep maar sommige mensen vinden fruit ook belangrijk, dus delen fruit uit in plaats van snoep. 


Wat vinden jullie van Sint-Maarten lopen? En tot welke leeftijd vinden jullie dat het kan? 
Ik heb zelf gelopen tot ik in groep 6 of 7 en daarna nog een jaar met kinderen mee als oppas, want dan krijg je soms ook nog wat mee. 

Have fun!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en hopelijk tot snel!